SpinReflection / PuzzleReflection

Itziar Uriarte, Lenette Langsø, Lucas Arngrimson & Shobana Sutharsan

previous arrow
next arrow
Slider

Project Description

This art piece is based on the European Union Sustainability Goal: Health and Wellbeing, making use of art and technology to embrace the problem of the damaging urban life and help improve the situation. This will be carried through interaction with natural light to enhance the life outside and enjoy the advantages of daylight.

This artwork is a wall of eighteen frames which would reflect the sunlight through different materials, and which people can interact with by hanging them in the wall at their own will. The eighteen frames are divided in three types. The first one is created with colored foil in orange, red and blue, which create a colorful shadow. The second type of frame is created with CDs which can generate rainbow reflections. Lastly, the third type is laser-cut wood in different patterns of circles, which create interesting shapes.

Originally, this concept of light art was thought for the umbrellas in Karolinelund, a green space in the city of Aalborg. By using the abandoned structures at the park, we would also work with the upcycling or rehabilitation idea in addition to the health and wellbeing concepts. In this way, the panel presented is an adaptation of what we intend to do at Karolinelund. We have studied the park as a green space, its history and its community to find out which elements were more interesting to apply and provided the most suitable innovations. This way, we would like our artwork to help Karolinelund be a place to go to, not to go through.

Projektbeskrivelse

Dette kunstværk er baseret på Den Europæiske Unions Bæredygtighedsmål: Sundhed og trivsel, der gør brug af kunst og teknologi til at omfavne problemet med det skadelige byliv og hjælpe med at forbedre situation. Dette vil blive gennemført gennem interaktion med naturligt lys for at forbedre livet uden for og nyd fordelene ved dagslys.

Dette kunstværk er en væg af atten rammer, der reflekterer sollyset gennem forskellige materialer, og som folk kan interagere med ved at hænge dem i væggen efter deres egen vilje. De atten rammer er opdelt i tre typer. Den første er skabt med farvet folie i orange, rød og blå, som skaber en farverig skygge. Den anden type ramme er lavet med cd’er, der kan generere regnbue refleksioner. Endelig er den tredje type er laserskåret træ i forskellige mønstre af cirkler, som skaber interessante former.

Oprindeligt blev dette koncept af lyskunst tænkt for parasollerne i Karolinelund, et grønt område i by Aalborg. Ved at bruge de forladte strukturer i parken ville vi også arbejde med opcykling eller rehabilitering som en forlængelse af sundheds- og trivsel koncepterne. På denne måde præsenterede panelet er en tilpasning af, hvad vi agter at gøre i Karolinelund. Vi har studeret parken som et grønt område, dens historie og dets samfund for at finde ud af, hvilke elementer der var mere interessante at anvende og leveret de mest egnede innovationer. På denne måde vil vi gerne have, at vores værk hjælper Karolinelund med at være et sted at være gå til, ikke at gå igennem.