Outlander

Christian Nøhr Møhlenberg & Stefan-Octavian Eremia

previous arrow
next arrow
Slider

Project Description

Outlander is an exploration-focused role-playing game, where the player takes on the role of a solitary explorer investigating an alien world.

Video games have become a leading medium for entertainment and creative expression, and games that put a strong accent on storytelling and interactive narratives have been garnering an increasing amount of attention and appreciation. A crucial part of these narratively focused games is the presence of player agency; the ability to make meaningful decisions and see the results. The levels to which the player is aware of and perceive their own agency within the narrative, can greatly affect their experience for better or worse.

With Outlander, we aim to measure the amount of agency our participants feel as a result of how the feedback to their decisions in-game is transmitted to them. We do this, by creating two almost identical version of the game, with the specific feedback being the only difference. In one version the feedback contains information regarding to the players previous actions, and the other contains no information about the players previous actions. Our hypothesis is that the players will feel a greater sense of agency, when informed about how their previous choices affect their current situation.

Projekt Beskrivelse

Outlander er et efterforsknings fokuseret RPG, hvor spilleren påtager sig rollen som en enlig opdagelsesrejsende, der undersøger en fremmed verden.

Videospil er blevet et førende medie inden for underholdning, og spil der sætter fokus på fortællinger og interaktive narrativer har fået stigende opmærksomhed og påskønnelse. Et vigtigt aspekt af disse spil er spillerens opfattelse af deres egen agency i fortællingen, hvilket er evnen til at tage meningsfulde beslutninger og se resultaterne deraf. Mængden af agency som spilleren føler de har kan have store konsekvenser for deres oplevelse af fortællingen på godt og på ondt.

Med Outlander forsøger vi at måle mængden af agency som deltagerne opfatter, på basis af forskellige typer af feedback i spillet. Vi gør dette ved at skabe to næsten identiske versioner af spillet, hvor den eneste forskel er mængden af feedback som spilleren modtager, om hvordan deres tidligere handlinger påvirker deres nuværende situation. I den ene version får de meget information, og i den anden version får de næsten ingen information om konsekvenserne af deres tidligere handlinger. Vores hypotese er at spilleren føler at de har mere agency, i versionen hvor de får information om deres tidligere handlinger.